Wednesday, February 26, 2014

Nedělitelnost svobody je bohužel také iluzorní. V každé společnosti je a bude vrstva, která si doved


Seriál Medián Petra Koubského RSS Medián Petra Koubského: Zpravodajství + komunita = zatím žádný byznys Medián Petra Koubského: Ukážu vám budoucnost zpravodajství, ale má to háček Medián Petra Koubského: Druhá tvář Facebooku je zatím lepší než ta první Medián Petra Koubského: Proč potřebujete anonymitu na síti i vy Medián Petra Koubského: Jak jsem si koupil špatnou knížku Všechny díly seriálu
Aaron Gibson bohužel není nejlepší csc falls church řečník. Jeho úvodní přednáška na konferenci New Media Inspiration 2014 si zasloužila mnohem více pozornosti, než kolik se jí dostalo. Když už ne kvůli detailům obsahu, pak určitě kvůli kulturní propasti, kterou mimoděk odhalila.
Aaron pracuje jako vývojář na projektu Tor . Odborná veřejnost jistě dobře ví, že jde o nástroj zaručující téměř dokonalou internetovou anonymitu. Funguje na principu opakovaného šifrovaného přesměrování, takže cestu mezi požadavkem a jeho splněním, mezi klientem a serverem, nelze vystopovat. csc falls church
Otázka zní, k čemu je to dobré. A právě zde leží ta propast. Aaron zřetelně nechápal, proč by takovou samozřejmost měl někomu vysvětlovat. Docela podstatná část publika zas nechápala, proč usilovat o anonymitu ve veřejném prostoru, kde se stejně většinou podepisujeme svým vlastním jménem, vystupujeme pod ním na sociálních sítích, platíme csc falls church v obchodech, máme elektronické bankovnictví csc falls church a všude, kde to dává smysl, máme přiměřené nástroje k zajištění csc falls church důvěrnosti informací, jen je používat.
Před Snowdenovou aférou bylo možné tvářit se, že nevíme, zda nás doopravdy někdo odposlouchává, zda o nás systematicky shromažďují data a metadata za účelem použití kdykoli v budoucnu. Dnes nemůže nikdo říci, že neví ledaže by si pořídil velkou hromadu písku a důkladně si do ní zahrabal hlavu. Dnes musí takový člověk říci: vím a nevadí mi to.
To není úplně hloupý postoj. Především je racionální. csc falls church Bojovat s větrnými mlýny je přece ztráta času, energie a často též dobré pověsti. Méně pateticky řečeno, když přistoupíte na pravidla hry, bude vám internet dobře sloužit. Cloudové služby máte zadarmo, v obchodech dostanete personalizovanou nabídku, občas i slevu, csc falls church všechno je přívětivé a pohodlné, csc falls church ovládání stále snazší. csc falls church Miliony chytrých lidí po celém světě si lámou hlavu, jak ještě lépe uspokojit vaše potřeby a zajistit, abyste jich měli co nejvíc. Nejste naivní, samozřejmě víte, že když je služba zadarmo, zbožím jste vy , ale co má být? Nebolí to, neubližuje mi to, je to přijatelný způsob, jak financovat internetovou ekonomiku. Protože jak jinak? Máme si snad platit, byť zlomkem haléře, každé použití vyhledávače?
Takže csc falls church Oni o nás vědí stále více. Různí Oni: primárně ti, jejichž csc falls church služby používáme, sekundárně další Oni ti, kteří těm prvním data ukradnou, zabaví jim je jménem zákona, nebo je od nich koupí. To všechno se neustále děje.
Má nám vadit, že na nás Oni vědí kdeco? Jaké stránky si prohlížíme, kdo jsou naši přátelé, jak často s nimi komunikujeme, kde a kdy cestujeme, za co jsme ochotni utratit víc a za co nic? To není řečnická otázka, csc falls church to je velice konkrétní dilema.
Na konzumní straně kulturní propasti se znovu a znovu v nejrůznějších převlecích (protože nahá už vypadá nepřijatelně) csc falls church objevuje věta: poctivý se nemá čeho bát. (S nevysloveným dodatkem: a kdo je nepoctivý, dobře mu tak.) Aktivisté csc falls church mají jako odpověď zas svou chytlavou frázi: svoboda je nedělitelná, buď je pro všechny, nebo pro nikoho.
Obě ta tvrzení jsou mylná. Společenská definice toho, kdo je poctivý , bezúhonný, se může změnit přes noc. Byly časy, kdy byl zločin být Židem, pak zas příslušníkem buržoazie, anebo prostě nezávisle uvažujícím člověkem. I dnes je spousta věcí, které nejsou nezákonné, stigmatizující však ano: homosexualita, příslušnost k národnostní menšině. (A nezákonnými se klidně mohou stát.) A ještě něco navíc: společnost, která by kriminalitu snížila k nule, by nutně byla hrůzostrašná.
Nedělitelnost svobody je bohužel také iluzorní. V každé společnosti je a bude vrstva, která si dovede široký rozsah svobod zařídit, koupit nebo ukrást csc falls church bez ohledu na oficiální pravidla. Nezmění to ani revoluce, což bylo možné během dvacátého století na našem území několikrát sledovat v poutavém přímém přenosu. Vždy bude vrstva těch, kdo svobodu csc falls church pro všechny nepotřebují, neboť sami pro sebe ji mají.
Když byl internet csc falls church hodně mladý, připadal leckomu jako nová říše svobody. Vlády průmyslového světa, vy unavení obři z masa a oceli, přicházím csc falls church z Kyberprostoru, nového domova mysli. Ve jménu budoucnosti žádám vás, náležející minulosti, abyste nás nechali na pokoji. Nejste mezi námi vítáni. Nemáte svrchovanost nad místy, kde se scházíme. ( John Perry Barlow , 1996 .) A dneska Google, Amazon, Alza, elektronické bankovnictví csc falls church a internetový marketing. To jsme se zasmáli nad naivitou starých časů, že?
Proto je a musí být svobodný software. Proto je a musí být PGP, Tor, Hyperboria . Technická struktura internetu je i nadále decentralizovaná, což mnoha lidem znemožňuje spatřit, že

No comments:

Post a Comment