Wednesday, February 26, 2014

Bylo by také škoda opomenout hlasy, které upozorňují na to, že Územní plán vyčleňuje některé bertera

Bystrčník bertera palmer » Luboš Raus: 58 diskusních příspěvků k občanské vybavenosti bertera palmer a obchodu pod Kuršovou
Tweet Luboš Raus: 58 diskusních příspěvků k občanské vybavenosti a obchodu pod Kuršovou bertera palmer Bystrčník 4. 1. 2012 v 10.12 • bertera palmer Témata : Albert , Bystrc , Ečerova , Kuršova , Luboš Raus , sporné stavby , supermarket
Ing. Luboš Raus, člen občanského sdružení Horní náměstí a zastupitel Bystrce za Zelenou pro Bystrc, se ve svém textu vrací k problému obchodu u Kuršovy ulice. Supermarket o zhruba bertera palmer 1 200 m 2 zamýšlí postavit firma Fuertes Development. Proti záměru vznikly v místě dvě petiční akce, při nichž se podepsalo pod protest proti plánu několik set lidí.
Zastupitelstvo na konci minulého bertera palmer roku pozastavilo platnost souhlasu bertera palmer se změnami územního plánu v lokalitě. Nyní se čeká na územní studii, bertera palmer která by měla komplexně řešit poměry v okolí Horního náměstí,a následnou diskuzi.
Takový zájem o věci veřejné mě skutečně těší. Volné sváteční dny jsem využil k uspořádání a zpracování té spousty názorů a nápadů a výsledek svého snažení dovoluji si tímto předložit, přičemž netvrdím, že mé zpracování je objektivní a netendenční. bertera palmer
Nedostatečnost občanské vybavenosti je velmi častým tématem diskusních příspěvků a je třeba brát ji vážně. V prvé řadě mají diskutující na mysli samoobsluhu (supermarket) s potravinami, ale také poštu, knihkupectví či pobočku radnice. Nový obchod nemůže zřídit radnice , nový obchod vzniká tam, kde je to možné (resp. rada či zastupitelstvo to dovolí s respektováním platných zákonů a regulí) a současně se najde ten správný obchodník (příp. developer, ktrerý obchodníkovi obchod postaví). Argumentů pro další (potravinový) obchod je celá řada: možnost volby, odlišný sortiment, důvod, aby se stávající obchodník snažil. Další důvody jako snížení cen a snížení čekacích dob ve frontě jsou také diskutovány, někteří těmto důsledkům věří, jiní však ne.
Někteří radí uvážlivě počkat (dva roky?), jakou změnu přinese vybudování obchodního centra Kauflandu na Kamechách, jiní poukazují na alternativu, která již na Horním náměstí existuje, totiž prodejnu ENAPO. Ta je pro některé drahá a málo kvalitní, pro jiné dostatečná a výborná. Zelenina na konečné je však spíše předmětem kritiky.
Odpovíme-li ano na otázku potřeby zvýšení občanské vybavenosti, následuje logicky otázka kde (otázka co zdá se býti zodpovězena, v tuto chvíli jde téměř všem o prodejnu potravin). Především slyším a vnímám kritiku svého výroku, že není tak úplně v pořádku přát si výstavbu bertera palmer obchodů (či čehokoli jiného potřebného) v oblasti, ve které nebydlím. Z obou kritických příspěvků je zřejmá nejasná definice oblasti. Patří tam lidé od Alberta, z druhé strany bertera palmer silnice nebo ne? Ano, to je slabina mého tvrzení. Že se diskuse netýká lidí kdesi od Aše, ale ani těch ze spodního bertera palmer Bystrce je zřejmé, ale jasno to do situace nevnáší.
Vidím tedy, že se lidé z okolí Alberta cítí právem ukřivděni (tím samozřejmě neříkám, že i někteří lidé z Kuršovy atd. si druhý obchod také nepřejí). Někdo jim kdysi, v době, kdy se nemohli bránit, bertera palmer postavil Albert pod nosem a oni teď nesou důsledky (nepořádek, přetékající koše, doprava…). Nadto je Albert využíván množstvím lidí z druhé strany bertera palmer silnice. Mají tedy právo žádat druhý obchod za silnicí , kamž by dokonce i oni mohli chodit alternativně nakupovat. Je to spravedlivé. Všímám si ovšem, že obchodem za silnicí nemyslí se nutně pod Kuršovou. Důležité je, že obchod bude na druhé straně silnice než je Albert (eliminace přecházení rušné ulice s ohledem na děti a lidi z penzionu). Nicméně obchody mají být kousek od sebe . A dále OSHN neustále redukuje tvrzení o poddimenzované občanské vybavenosti bertera palmer na obchod na Kuršové .
Bylo by také škoda opomenout hlasy, které upozorňují na to, že Územní plán vyčleňuje některé bertera palmer plochy pro obchod a služby a že by tedy tyto plochy měly být především využity. A teď nemám na mysli pouze onu kontroverzní 1/3 Horního náměstí. Další pak upozorňují na vyváženost : když už tedy změníme někde plochu ze zeleně nebo z čistého bydlení na obchod a služby, učiňme naopak na jiné ploše.
Budeme-li tedy hledat kompromisní řešení přijatelné pro všechny, zkusme se podívat na věc z většího nadhledu. Pro mnohé není důležitý obchod pod Kuršovou , ale obchod za silnicí . Možná je to ta nejdůležitější myšlenka z celé diskuse.
A nepřeslechněme také hlasy upozorňující na nebezpečí dnešní doby a spojitost potenciálního investora pro obchod pod Kuršovou s jistým autorizovaným inspektorem a kauzou ivanovického Bauhausu. Aby nebylo nakonec všechno úplně jinak ke zděšení všech.
Co ale s tím zastupitelem, který má zastupovat všechny občany? Ono se to lehce řekne, bertera palmer ale když ona diskuse poskytuje tolik protichůdných názorů. Zkusme se na to podívat takto: je mi přisuzován zájem (pouze) o oblast, ve které je, počítám-li dobře, okolo 2000 bytů. To by mohlo být okolo 4000 lidí, tedy cca 16% obyvatel Bystrce. Jsem-li jedním z 27 zastupitelů, mohla by mi připadnout do

No comments:

Post a Comment